Edit Content
INpod DESIGN, parketi i parketarske usluge, Zagreb

Vrhunski izbor parketa, LVT-a i ostalih vrsta podnih obloga

Kontakt

Kompletna usluga postavljanja poda po sistemu “ključ u ruke”

Što trebate znati prije početka postavljanja parketa?

Sadržaj

Postavljanje parketa je primarna zadaća tvrtke Inpod Design. Drvo je oduvijek bilo sastavni dio naše  tradicije. Godinama, upravo kroz postavljanje podnih i zidnih drvenih obloga izražavamo svoju strast za ovaj element koji je živi, prirodni materijal prisutan u svakodnevnom životu. Iskustvo i stručnost u njezi, zaštiti i unapređenju drva oduvijek je bio motor koji pokreće Inpod Design u stalnom razvoju novih, tehnološki naprednih, inovativnih i visoko specijaliziranih proizvoda.

Zašto odabrati drveni pod?

Drvo je prvo gorivo koje se još od davnina koristilo za grijanje, kuhanje hrane, gradnju kuća i prijevoznih sredstava te naravno za oblaganje podova. Idealnim elementom čine ga i njegova jednostavna dostupnost i obrada, ljepota i trajnost.

Zadovoljstvo bosonogog hodanja, toplina i finoća koju samo drvo može prenijeti, su osjećaji koje Inpod Design želi prenijeti svakom klijentu. Svojim proizvodima optimiziramo kvalitetu drvenog poda i trudimo se poboljšati njegovu učinkovitost, štiteći ga od starenja, mrlja i habanja. Istodobno se trudimo pojačati njegovu prirodnu ljepotu i mekoću koja ga odlikuje.

Kakvo drvo postoji?

Postoje 3 vrste drvenih podova: dvije od masivnog drva i treća višeslojni drveni parket. Podovi od masivnog drva su čvrsti, ali masivni i sastoje se samo od jednog komada drva. Možete ga pronaći u prodaji bez sustava spajanja pero-utor.

U slučaju korištenja sustava bez spajanja, drveni pod se mora zalijepiti na donju podlogu dok se u drugom slučaju mogu zalijepiti samo spojevi ili samo podloga u cilju što veće stabilnosti. Višeslojni pod sastavljen je od različitih esencija s kvalitetnim dijelom promjenjive debljine koji ostaje vidljivim.

Često se postavlja na plutajući način, ali u slučaju potrebe smanjenja buke ili u slučaju zagrijavanih podova, bolje je zalijepiti pod zbog boljeg prolaska topline.

Specijalisti po kvaliteti

Tvrtka Inpod Design sastoji se od tima vrhunskih majstora parketara, koji su svoje vještine dokazali na bezbroj zahtjevnih projekata odrađenih posljednjih desetak godina. Svoje vješte sposobnosti, znanje i iskustvo pokazujemo iznova i iznova svakim novim projektom postavljanja i održavanja parketa.

Na što trebate obratiti pažnju?

Poznavanje podloge

Kada se odabere postavljanje lijepljenjem, vrlo je važno poznavati podlogu. Estrih mora biti suh, čist, bez pukotina, kompaktan, mehanički otporan, dovoljno gladak gore i ravan.

Vlažnost podloge

Zahvaljujući najnovijim tehnikama, tradicionalnom estrihu izrađenom miješanjem pijeska, vode i cementa, dodaju se i još dvije vrste estriha. Prvi je anhidritni koji se sastoji od mješavine vode i kalcijevog sulfata, a drugi je onaj s brzim sušenjem, dakle tipa cementa u kojem se dodaju hidraulička veziva koja pospješuju sušenje.

U današnje vrijeme sve se više koristi potonji. Kontrola preostale vlažnosti na podlozi od velike je važnosti budući da je vrijeme obrade vrlo kratko.

Iz tog razloga nekad se događa i da se žele ubrzati rokovi i iznad onih minimalnih propisanih.

Pored ostalog pojavljuje se i “bleeding” (to jest izlučivanje cementnog estriha) vrlo često zbog prekomjerne količine vode u smjesi ili prekomjernog vlaženja tijekom završne obrade. Ona se mora ukloniti mehaničkim putem.

Ako stanje preostale vlažnosti ne odražava ono potrebno i u slučaju pojave zvane bleeding, postoji opasnost da se parket odvoji zbog kretanja drva koje upija vlagu.

Da biste ubrzali vrijeme sušenja, možete obrusiti površinu estriha kako bi se otvorila poroznost i pospješilo isparavanje viška vode.

Preporučamo da koristite i odvlaživače i zagrijte prostor.

Korištenje prikladnih izolacijskih temeljnih premaza (na primjer proizvoda Stufex PR 91, Stufex PR 92) omogućuje lijepljenje čak i pri višoj vlažnosti smanjenjem rizika. U slučaju uspona kapilarne vlage iz podloge, nije moguće postavljati drveni pod.

Mjerenje količine vlage u estrihu?

Da bi se izmjerila količina vlage u podlozi, koriste se uređaji za mjerenje površinske vlažnosti kao i one u dubini. Uređaji za mjerenje površinske vlažnosti koriste električnu vodljivost vode kako bi odredili postotak prisutne vlage. Nedostatak je što oni ne daju pouzdane podatke osobito kada je riječ o tradicionalnom estrihu.

Uređaji za mjerenje dubinske vlažnosti daju pouzdanije rezultate, ali uključuju i dubinsko bušenje estriha s rizikom od oštećenja cijevi i/ili ožičenja.

Provjeriti čvrstoću i stvaranje prašine

Prije početka lijepljenja, uvjerite se da je estrih čvrst, kompaktan i bez dijelova koji se odvajaju, da ne stvara prašinu i da ne postoji prašina nastala drugačijim vrstama obrade.

Površinska prašina na brzim podlogama novijih generacija može nastati kao posljedica brzog sušenja zbog strujanja zraka ili propuha. Stoga je dobro postavljati podlogu kada su prozori i vrata već montirani.

U slučaju dvojbe o prianjanju estriha, korištenje prikladnih temeljnih premaza (na primjer proizvoda Stufex PR 99, Stufex PR 100) može uvelike poboljšati prianjanje.

Gotovi parketi

Provjerite dostupnost parketa klikom na gumb dolje.

Pod pod noge!

Kompletna usluga od nabave do postavljanja parketa u vašem prostoru po princupu “ključ u ruke”!

Po želji kupca

Po potrebi, možemo ga prilagoditi individualnim željama svakog kupca te uljiti ili bajcati pod u željene nijanse.

Imate pitanje?

Pošaljite nam upit ili nas nazovite na +385989333390.