Edit Content
INpod DESIGN, parketi i parketarske usluge, Zagreb

Vrhunski izbor parketa, LVT-a i ostalih vrsta podnih obloga

Kontakt

Kompletna usluga postavljanja poda po sistemu “ključ u ruke”

INpod Design

Seljački pod - povratak tradiciji

Seljački pod ili seoski pod je popularan naziv za rustikalnu dasku veće dimenzije! U prošlosti prvi podovi u kućama su bili zemljani podovi, nakon njih dolaze tzv. Seljački podovi koji bivaju izradjeni od tesanih dasaka pričvršćenih metalnim zakovicama. 

Tako obradjeni i izradjeni podovi zadržali su se do današnjih dana, doduše uz pokoju izmjenu i modifikaciju. Slobodno možemo zaključit da je seljački pod najstariji način izrade parketnog poda!

Današnji moderni seljački podovi izradjuju se od lameliranog drveta koje ovakvoj vrsti poda daje dodatnu stabilnost i kvalitetu.

Seljački pod - elegancija i toplina

Površinski izgled seljačkog poda je zadržan kao što je izgledao u prošlosti, dok se način postave promjenio i više se ne koriste zakovice nego visoko flexibilna ljepila.

Prilikom izbora ovakve parketne obloge morate biti oprezni i ugradjivati ga u prostore koji odišu povješću i klasikom npr. stare kamene kuće, drvene kuće, vinarije, ili industrijski uredjeni prostori. Seljački pod se ne klasificira i poželjno je da je što rustikalniji!

Seljački podovi

Provjerite dostupnost parketa klikom na gumb dolje.

Po želji kupca

Po potrebi, možemo ga prilagoditi individualnim željama svakog kupca te uljiti ili bajcati pod u željene nijanse.

Imate pitanje?

Pošaljite nam upit ili nas nazovite na +385989333390.

Prednosti seljačkog poda

Važno je znati

Kao i kod druge drvene podne obloge, seljački pod je osjetljiv na vlagu.

S obzirom da se radi o prirodnom materijalu, drvo se uvijek nastoji prilagoditi uvjetima u prostoru. Promjene temperature i relativne vlažnosti prostora i kojem je postavljen seljački pod dovode do skupljanja ili bubrenja drva.

Međutim, za razliku od nekih drugih vrsta parketa, kod seljačkog poda je ta osjetljivost nebrojeno puta manja.

Seljački pod - karakteristike i vrste

Seljački podovi ili daščani višeslojni podovi su dašak glamura sa kojim možete oplemeniti svaki prostor, kako klasični tako i moderan. Naši seljački podovi dolaze u širokoj paleti boja te širina i dužina. Debljina je standardna i iznosi 14,5 do 15,5 mm.

Seljački gotovi pod svakom prostoru daje elegantan izgled, bilo da se radilo o modernom ili rustikalnom interijeru, a njihovo polaganje posebno se preporučuje na mjestima u kojima će zbog svoje veličine ovi podovi doći do izražaja.

Seljački gotovi podovi INpod Design-a proizvedeni su od kvalitetnih vrsta drveta:

Postavljanje seljačkog poda

Postavljanje seljačkog poda zahtijeva posebnu pažnju i stručnost. Tijekom ugradnje parketa potrebno je obratiti pozornost brojnim detaljima kako bi se izbjegla oštećenja.

"5G klik"

Elementi seljačkog poda spajaju se „5G klik“ sistemom tako da V-faza ostaje vidljiva i daje dojam rustikalnog seljačkog poda.

Prije polaganja parketa na unaprijed pripremljenu podlogu, seljački pod može se bajcati u cilju postizanja željene boje parketa. Pod se premazuje uljem ili se lakira te se može četkati, ovisno o tome da li želite postići bjelinu, starinski, klasični ili moderan izgled interijera.

U ponudi završne obrade parketa su lak ili ulje i četkani pod ili glatka obrada.

Korištenje i održavanje

Kako održavati i čistiti seljački pod?
Da biste sačuvali ljepotu i funkcionalnost svog seljačkog poda te izbjegli neželjene posljedice, vašem podu trebate posvetiti posebnu pažnju. U nastavku donosimo važne upute za prvo korištenje te savjete za kvalitetno održavanje kvalitete i ljepote vašeg seljačkog poda. Posebnu pozornost potrebno je posvetiti uljenim seljačkim podovima.
 • Treba znati da se kod uljenih podova ulje kristalizira 8 dana. Za to vrijeme budite vrlo pažljivi pri pomicanju namještaja kako biste izbjegli površinska oštećenja poda
 • Tijekom prvog i drugog tjedna preporuča se čišćenje usisavačem ili suhom pamučnom krpom. Vlažnu krpu ne upotrebljavati!
 • Tek nakon trećeg tjedna možete početi koristiti sredstva za čišćenje namjenjena za čišćenje parketa
 • Kako bi oksidacija drva bila što jednoličnija po cijeloj površini poda, a time i ujednačenost boje, da biste izbjegli stvaranja razlika u boji drveta, tijekom početnog perioda nakon postave seljačkog poda, izbjegavajte prekrivanje tepisima, tepisonima ili sličnim pokrivalima
 • Temperaturu prostora održavajte između 16 i 24 ºC
 • Tijekom zimskog razdoblja, odnosno sezone grijanja, potrebno je kontrolirati relativnu vlažnost prostora i po potrebi koristiti ovlaživače prostora kako bi se zadržala poželjna razina relativne vlažnosti zraka
 • Relativna vlažnost prostora mora se održavati između 45% i 60%. Viša razina vlage može dovesti do bubrenja, koritanja ili odizanja poda od podloge, dok niža može dovesti do skupljanja i pojave pukotina
 • Spriječiti izloženost poda direktnom utjecaju sunčeve svjetlosti
 • Za redovito čišćenje koristite vakumske usisavače ili specijalne krpe koje privlače prašinu
 • Pod održavajte suhom ili dobro ocijeđenom krpom i za to predviđenim sredstvima za čišćenje uljenih površina
 • Mehanička oštećenja na podu moguće je izbjeći. Na nogama namještaja koristite podloške od filca ili pluta, a ispod namještaja na kotačima – posebne podmetače ili slično kako ne bi došlo do oštećenja površine
 • Uredski prostori trebaju imati stolice sa AV kotačićima (ne oštećuju podlogu) i stolove sa gumenim podloškama ispod nogu

UPOTREBA KEMIJSKIH I OSTALIH AGRESIVNIH SREDSTAVA (sredstva na bazi klora, octena kiselina, lužine) NAJSTROŽE JE ZABRANJENA!!!

Preporučena sredstva za čišćenje i održavanje uljanih površina

Po potrebi uljane površine treba osvježiti uljem za održavanje uljanih parketa. Površine gdje je sloj ulja odstranjen habanjem, nakon tretmana uljem ponovo dobivaju lijep izgled. Upotrebljavajte sredstva koja služe za blago i prirodno održavanje nauljenih drvenih površina uključujući i površine obrađene drugim uljima.

Preporučamo upotrebu sapuna za čišćenje uljanih površina. Uklanja temeljito masnoću i nečistoće, pri tome ne ostavlja tragove čišćenja. Održava prirodni mat izgled drveta.

Izdvajamo iz ponude

INpod Design u svom asortimanu seljačkog parketa nudi proizvode vrhunskih domaćih proizvođača, među kojima se ističu parketi Bjelin. Prije svega visoka kvaliteta, a zatim i povoljna cijena čini ih našim najboljim izborom.

Gotovi troslojni parket COUNTRY+ 20, LAK 10GL SIVI BAJC, seljački pod, 1-strip
Gotovi troslojni parket COUNTRY+ 20, LAK 10GL TAMNO SMEĐI BAJC, seljački pod, 1-strip
Gotovi troslojni parket NATURELL, ULJE TAMNO SMEĐE, seljački pod, 1-strip
Gotovi troslojni parket NATURE, LAK 10GL NATURAL, seljački pod, 1-strip
Gotovi troslojni parket COUNTRY+ 20, ULJE BIJELO, seljački pod, 1-strip
Gotovi troslojni parket MIX 20-2, ULJE NATURAL, seljački pod, 1-strip
Gotovi troslojni parket MIX 20-2, LAK 10GL 5% BIJELJEN, seljački pod, 1-strip
Gotovi troslojni parket MIX 20-2, LAK 10GL ZLATNI BAJC, seljački pod, 1-strip
Gotovi troslojni parket NATURE 20 – MIX 1, LAK 10GL 5% BIJELJEN, seljački pod, 1-strip

Seljački podovi

Provjerite dostupnost parketa klikom na gumb dolje.

Po želji kupca

Po potrebi, možemo ga prilagoditi individualnim željama svakog kupca te uljiti ili bajcati pod u željene nijanse.

Imate pitanje?

Pošaljite nam upit ili nas nazovite na +385989333390.