Edit Content
INpod DESIGN, parketi i parketarske usluge, Zagreb

Vrhunski izbor parketa, LVT-a i ostalih vrsta podnih obloga

Kontakt

Kompletna usluga postavljanja poda po sistemu “ključ u ruke”

Gotovi višeslojni parket na režimu podnog grijanja

Sadržaj

Unatrag 10-tak godina u proizvodnji parketa dolazi do revolucionarnog zaokreta i parket se počinje izrađivati od lameliranog drveta. Parket izrađen tom tehnologijom dobiva širok spektar primjene i doslovno se polaže u svim uvijetima i prostorima.

U ovome blogu govorit ćemo o možda najzanimljivijem režimu polaganja parketa, a to je režim polaganja parketa na podno grijanje!

Evolucija parketnih obloga

Kao što je poznato, drvo je toplinski izolator sa slabim koeficijentom provodljivosti i u prošlosti se nije koristilo drvene podove na sustave sa podnim grijanjem, međutim, evolucijom parketnih obloga ova opcija postaje stvarnost i parket se sve češće koristi kao završna obloga na podovima sa sustavom podnog grijanja!

Parketi koji se najčešće koriste u ovakvim uvijetima polaganja su dvoslojni i troslojni parket, koji zbog svoje specifične izrade dopuštaju toplini prolazak, odnosno nisu toliko kruti da toplina ne može proći kroz njih.

Moramo imati na umu da i debljina drveta utječe na koeficijent provodljivosti tako da se u tom slučaju treba obratiti pažnja na debljinu parketa koji se ugrađuje!

VAŽNO JE ZNATI!

Posebna pažnja posvećuje se pripremi podloge, odnosno mjerenju vlage u estrihu. Prvo mjerenje se provodi mjesec dana nakon izvedbe podloge i ono nam služi kao orijentir u kasnijoj izmjeri!

Pravilno sušenje estriha za kvalitetno postavljanje gotovog parketa na podno grijanje

Nakon prvog mjerenja podno grijanje se pušta u rad i postepeno se diže temperatura za 5 stupnjeva tjedno i tako se dolazi do samog maximuma podnog grijanja. Nakon postignutog maximuma temperatura se spušta za po 5 stupnjeva na dolje, do same točke gašenja režima. Nakon gašenja podlogu ostavimo da se ohladi i onda pristupamo ponovnom mjerenju vlage, a kao orijentir nam koristi ono prvo mjerenje koje nam je polazišna točka za količinu zaostale vlage u estrihu.

Nakon drugog mjerenja, ako se dogodi da je vlaga i dalje povišena režim podnog grijanja se ponovo pali i pušta u rad dok mjerenje ne pokaže vrijednost od 1.8% po CM-u. Ovisno o kvaliteti estriha to zna potrajati i nema pravila oko dužina samog sušenja, jednostavno svaka glazura i svaki objekt su posebna priča i odstupanja su normalna stvar! Naime, različite firme koje izvode izradu estriha koriste različite materijale, imaju različite strojeve za izvlačenje, a i bitan faktor je sam čovjek koji miješa etrih odnosno ga izvlači! U pravilu ne postoji pravilo!

Kad postignemo tih magičnih 1.8 po CM dolazi do onog najljepšeg! Dolazi do postave vašeg gotovog višeslojnog parketa ili seoskog poda! Važno je napomenuti da dopuštene debljine parketa ili seoskih podova iznose od 10 mm do 15 mm.

 

Izaberite kvalitetno ljepilo za parket

Kako odabrati najbolje ljepilo za parket?

Sad kad imamo suhu podlogu i odabrali smo pod dolazimo do odabira kvalitetnog Pu ljepila. Bitno je da je ljepilo visoko flexibilno i da je na bazi poliuretana ili silana. Mi u firmi INpod Design najčešće koristimo Mapei P990, koji nam se dokazao na bezbroj projekata.

Mapei P990 je kvalitetno ljepilo, nije jeftino, ali je neophodno i kvaliteta vašeg poda ovisi o tom detalju. Ovo flexibilno ljepilo dopušta vašem parketu konstantan rad (laički rečeno ono diše i živi sa vašim parketom) i upravo zbog toga se izbjegava uporaba 2 Kpu ljepila koja su kruta i sprječavaju rad vašem parketu što je izrazito bitno na režimima sa podnim grijanjem.

Kao što mi to volim naglasit kvaliteta nema alternativu i kvalitetno ljepilo je neophodno za kvalitetan i vrhunski parket!

1 cm od zida!

Prilikom postave parketa podno grijanje bi trebalo bit na minimumu i nakon završetka postave se gasi, posebna pažnja se treba obratiti na fugu izmedju zida i parketa koja bi trebala iznositi min 1 cm upravo zbog gore spomenutog rada podloge!

Gotovi parketi

Provjerite dostupnost parketa klikom na gumb dolje.

Pod pod noge!

Kompletna usluga od nabave do postavljanja parketa u vašem prostoru po princupu “ključ u ruke”!

Po želji kupca

Po potrebi, možemo ga prilagoditi individualnim željama svakog kupca te uljiti ili bajcati pod u željene nijanse.

Imate pitanje?

Pošaljite nam upit ili nas nazovite na +385989333390.